Werken aan gaarden

Werken aan gaarden

De boomgaarden in Nijmegen boven de Waal zijn niet vanzelfsprekend. De nieuwbouw in de Waalsprong maakt dat karakteristieke plekken soms moeten wijken voor huizen en straten. En soms kunnen de oude gaarden (deels) worden geïntegreerd in de plannen. Daar worden wij blij van! We streven ernaar de plekken toegankelijk te houden voor mensen, gebruik, lekker vertoeven, buiten zijn. Voor mensen en beesten.

Het helpt het behoud van de oude boomgaarden om deze te onderhouden en te gebruiken. Snoeien, hakken en zagen, maaien en paden vrij houden zorgt dat de boel niet overwoekerd raakt met vlier of brandnetels. Smitjesland bijvoorbeeld was ooit een ondoordringbaar bosje. Vanaf 2014 werken we gestaag aan een gezonde boomgaard. In de winter werken we onze lijfen warm door flinke snoei, zodat er weer licht op de vruchtdragende takken valt. Het gras krijgt kans te groeien. Nieuwe fruitboompjes van oude rassen slaan aan. En mensen kunnen rondom het vuurtje zitten.

  • doorlopend onderhoud door leden en betrokkenen. Wie wil kan snoeien, paden vrij houden, bruggetjes maken, water toevoer bespoedigen, etccccc..
  • nieuwe aanplant van fruitbomen van oude rassen. Bij de Mussengaard van Windpark Nijmegen-Betuwe, bij Huize Doornik, bij Smitjesland, ….
  • aanplant van voedselbos. Mensen zijn welkom om in de gaarden te planten, schoffelen, bewateren, oogsten, en meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *